HOE DOORBREEK JE PATRONEN?

HOE DOORBREEK JE OUDE PATRONEN?
Door Jeroen

Ik ben gaan boksen – en het is zwaar. Niet het fysieke. Daar kom ik voor. Lekker, om mijn lijf weer vol aan te zetten, na mijn ongeluk deze zomer. Ik doe de handschoenen met gepaste trots om. Kom maar door met die pushups.

Maar er is een onverwachts pittige taak opgedoken tussen de jabs en de hoeken: er zit namelijk 30 jaar taekwondo in mijn lijf. Ik zit boordevol diep ingesleten patronen, die me de hele tijd iets willen laten doen wat dus niet bij boksen hoort. Ik sta verkeerd, ik loop verkeerd, ik draai verkeerd.

Voor ik het weet VOEL ik me verkeerd.

Ik heb me ook nog eens voorgenomen om een van mijn diepste patronen uit te dagen: dat ik links ben. Ik schrijf, schop en stoot links. In taekwondo altijd een leuk voordeel, dat ik net effe anders beweeg. Maar die dagen zijn voorbij, ik heb me voor het boksen voorgenomen mee te gaan met de massa.

Ik leer het mezelf dus ook nog eens andersom aan.

Ik word gek.

En da’s precies waar ik voor kom.

Want ik wil mijn patronen doorbreken.

En er zit maar een ding op.

Het is even simpel als moeilijk: loslaten betekent dus ook echt loslaten.

Niet langer mee bezig zijn.

De neiging onderdrukken om de trainer uit te leggen waarom ik zo sta te kloten. Dat ik eigenlijk heel goed ben. Ken je dat? Dat je ineens last krijgt van je kutsmoesje?

Boksen is boksen, niemand verder lastigvallen en aan de bak.

Loslaten dus.

Elke keer als mijn lijf uit de taekwondo-doos gaat snoepen, het stoppen en in de bokswereld stappen. Letterlijk.

Er zit dus echt niks anders op om in mijn keuze voor boksen alles tegen te komen waar ik op mijn lauweren rust in mijn andere sport. Om alle status die mijn zwarte band me daar geeft, hier te missen. Me naakt te voelen, ja, dom zelfs.

Ik haat het om een beginneling te zijn. Maar who cares? Ik wil iets nieuws leren. En dan ben ik maar een beginneling. Ik doorsta de frustrerende gevoelens die dat in me oproepen, en sla ze de zak in. Beng.

DUS: hoe doorbreek ik mijn patronen?

Als je een gave training hebt gehad, je bent bijvoorbeeld bij Voluit geweest, dan loop je vaak naar buiten met een opgelucht gevoel. Soms zelfs een lichte high. Het heeft je gebracht waar je al jaren naar zocht. Da’s prachtig.

Maar je bent de deur nog niet uit, leest je appjes – en er is al weer op je knoppen gedrukt. De woorden van je collega/vriend/geliefde schieten verkeerd en je oude mechanismes staan weer op. Da’s het moment dat je aan de bak mag. Want jij wilt het anders.

Jij hebt dan misschien die toptraining gehad, de rest van je wereld niet. Je vrouw heeft thuis de was gedaan en voor de kids gezorgd, je vrienden hebben zoals altijd een pot gevoetbald en een te lange derde helft gehad.

Kortom: je loopt je oude wereld in. Oude situaties die oude reacties in je oproepen. Alleen jij bent veranderd. Dus jij zult iets anders moeten doen. De mensen om je heen gaan dan vanzelf ook anders reageren. Maar het begint bij jou.

Hier is de sleutel: oude patronen doorbreken gaat het beste als je ze inruilt voor nieuwe. Op de bank zitten en vooral niet meer drinken, netflix/porno kijken, chips eten – is een Tantaluskwelling. Van de bank afkomen en naar de boksschool gaan, dan gebeurt er iets heel anders.

Welk patroon wil je loslaten? Pak dan het tegenovergestelde beet en ga er voor. Wil je van je weke kant af, en steviger worden? Check de lokale boksclub. Wil je liefdevoller zijn voor je vrouw? Neem haar mee naar de sauna en boek een massage.

Noot vooraf: je gaat jezelf tegenkomen. Alle redenen waarom je het oude gedrag volhield. Je gaat erachter komen waar je naar verlangt, en je gaat je helemaal scheel leren.

Tip: zorg voor ondersteuning. Een groep mannen om je heen bij wie je je verhaal kwijt kunt. Misschien ben je nooit gaan boksen omdat je bang was voor je agressieve vader. Sta je daar, in de zaal, tussen allemaal ‘vaders’. Zul je zien dat je juist hier moet zijn, om jezelf te helen. Je wonden worden op deze manier je parels. Bij je mannenvrienden kun je je verhaal delen.

Samenvattend: doorbreek je patronen door nieuwe aan te leren.

Hebbes?

Ga voor je volle geluk,

Hug,

Jeroen

Ps: zoek je ook een toffe school in Amsterdam waar je stevig, maar toch recreatief kunt boksen? Check dan Eastbound Gym eens. Ze hebben ook kickboks-, mma-, yoga en strength & conditioninglessen. De hele week door. Ik zie je daar.

VOLUIT - MANNENWEEKEND

Dring diep door tot je mannelijke kern.

Winkelwagen
Scroll naar boven
0 Shares
Share
Share
Tweet