Zijn alle manbeelden slecht?

Mannen zijn niet onzeker. Mannen zijn gezond, fit en altijd in voor gezelligheid en pils. Een man moet alles alleen kunnen. Een echte man is daadkrachtig en emotioneel beschikbaar. Hij neemt verantwoordelijkheid en is altijd in voor seks. En bovendien mag hij zijn partner niet kwetsen. We stelden de kijkers van onze masterclass ‘Het is tijd man’ de vraag welke beelden zij over mannen hebben. Waar moet een (echte) man nou aan voldoen? Aan welke (gedrags)regels moet hij zich hoe dan ook houden. Tijdens de masterclass kwamen er veel manbeelden naar voren die we in ons boek ‘Het is tijd man’ beschrijven.

Tegelijkertijd werden we ook verrast door manbeelden die wij nog niet in ons vizier hadden. Echte mannen huilen (wel). Een echte man is dienstbaar aan vrouw en kind. Een echte man drinkt geen gin-tonic en moet kunnen koken. En een echte man zeikt niet en mag niet dom overkomen.

Daarnaast kwamen er flink wat paradoxale manbeelden naar voren. Zo moet een man lief en zorgzaam zijn, maar ook sterk en stoer. Hij is bovendien sterk en kwetsbaar tegelijkertijd. Hij moet ‘in het moment zijn’, maar ook ‘voorbereid op wat komen gaat’. Hij moet opkomen voor zichzelf, maar ook empathie tonen voor de ander en meebewegen. Hij kan veel alcohol drinken, maar krijgt geen buikje. Hij moet thuis aanwezig zijn, maar ook voor al het geld zorgen. Hoe sterk deze manbeelden elkaar ook tegenspreken, menig man vindt dat hij hoe dan ook aan beide moet voldoen. En daarmee ging er voor ons weer een nieuwe deur open.

Onze conclusie; er zijn ontelbaar veel manbeelden en mannen moeten van zichzelf aan verwachtingen voldoen die lang niet altijd in lijn met elkaar liggen. Ook realiseerden we ons dat mannen zich bewust zijn van slechts een klein deel van de verwachtingen. De overgrote hoeveelheid bevindt zich onder de waterlijn. Je hebt niet door dat ze er zijn, laat staan dat je er last van hebt. Is het haalbaar om continu aan deze manbeelden te moeten voldoen? Wij denken van niet. Sterker nog, een deelnemer benoemde letterlijk dat het onmogelijk is om aan al die beelden te voldoen. ‘Om moedeloos van te worden.’ En moedeloos raken is precies wat wij mannen niet willen. Dat put ons uit en kost veel te veel energie.

Zijn al die manbeelden dan enkel slecht? Nee, zo simpel ligt het niet. Een beeld wat jou beïnvloedt kan ook dienstbaar zijn. ‘Ik moet hard werken’ kan ervoor zorgen dat je gemotiveerd bent en dingen bereikt in je leven. ‘Ik mag niet alleen aan mezelf denken’ kan ervoor zorgen dat je ook bezig bent met de behoeftes van een ander. Ongezond wordt het wanneer je je een burn-out in werkt of totaal voorbij gaat aan je eigen verlangens en wensen. En helaas gebeurt dat maar al te vaak. En dan wordt het link.

‘Je bent nooit de enige.’ Dat is een van de kernboodschappen van ons boek. Veel mannen hebben geleerd (daar is-ie, het volgende manbeeld) om alles zelf op te lossen en emoties niet te tonen of uit te spreken. Dit is echter wat juist nodig is om erkenning en herkenning te vinden. En dat is precies wat er tijdens de masterclass gebeurd. Er wordt gedeeld. Mannen vinden erkenning in elkaars uitdagingen. En dat is waar de ontspanning ontstaat. Dat is waar de ruimte komt. Het delen van je verhaal, daarin gehoord worden en daarin erkend en herkend worden. Bij de deelnemers voelen wij een soort broederschap en diepgaande verbinding ontstaan. En dat is waar we het allemaal voor doen.

Herken jij jezelf in de onmogelijke taak van het moeten voldoen aan al deze manbeelden? En vind je dat het tijd is om je zeil uit te slaan en je eigen koers te bepalen? Laat ons op de Het Is Tijd Man Dag dan jou de vraag stellen: ‘Wat voor man wil jij zijn?’. Zodat jij vertrekt met een helder antwoord voor jezelf.

Klik hieronder voor meer informatie over de dag, en meld je aan.

Scroll naar top
0 Shares
Share
Share
Tweet