Wanneer we mannen spreken over de relatie met hun vader horen we geregeld dat hij ‘er vooral niet was’, of dat hij zelfs hét voorbeeld was hoe het als man niet moet.
Er zijn hele workshops die gaan over de vader-zoon dynamiek. Mannen die hun frustratie uitten naar hun (overleden) vader, nog een keer eruit gooien wat hun allemaal dwars zit. En dat is niet zo gek. Veel mannen hebben namelijk geleerd om onze emoties niet te tonen, zeker wanneer onze vader dat ook niet deed. En wanneer je dan in een workshop-setting komt en alles mag eruit, dan raakt de shit weleens de fan.
Veel mannen nemen hun vader kwalijk dat hij er niet was. Of dit nu fysiek of emotioneel was. Mogelijk herken jij je in deze groep. Het boek ‘Afwezige vaders, verloren zonen’ gaat hier volledig over (aanrader volgens Pieter). Mannen die met hun mond vol tanden komen te staan wanneer ze ergens serieus over willen praten met hun vader. Of mannen die bij hun vader altijd hebben gevoeld dat er geen ruimte was voor hun opvattingen, omdat ze overruled werden door hun vader. Autoritaire vaders. Of vaders die jaloers zijn op de talenten van hun zoons.
Deze mannen zullen weigeren om zich te identificeren met het mannelijke en hun mannelijke kern. Hun vader was namelijk hun eerste (en grootste) mannelijke voorbeeld, en precies op hem willen ze niet lijken. En je niet kunnen identificeren met je mannelijke kern is voor de man misschien wel het meest pijnlijke en frustrerende wat er is. Zodoende blijf je namelijk gevangen in de identificatie met je moeder.
Dit hele verhaal is ons bekend. Ook wij hebben op onze eigen manier onze vader gemist. En kunnen hier boos, gefrustreerd en teleurgesteld over zijn. Vandaag draaien we ‘m graag om. Want ook dat geeft ruimte en vrijheid. We stelden elkaar de volgende vraag:
WAT HEB JE VAN JE VADER GELEERD?
Pieter heeft van zijn vader geleerd om met geld om te gaan. Om doorzettingsvermogen te tonen. En om risico’s te nemen. Pieter vindt zijn vader besluitvaardig, en hij is blij om deze eigenschap ook bij zichzelf terug te zien. Zo heeft hij vorige week zijn huis verkocht, wat hij pas een jaar geleden had gekocht. Daarnaast heeft hij geleerd om vooral geen spijt te hebben wanneer iets is mislukt. Reflecteren, afsluiten, en verder gaan.
Rob heeft van zijn vader geleerd om vierkant achter je partner te blijven staan. Wat de buitenwereld er ook van vindt en met alle bijbehorende ups en downs. Om ook wanneer het even minder gaat van haar te blijven houden, voor haar te blijven zorgen en naast haar te blijven staan. Zonder daar ook maar iets bijzonders van te maken. Daarnaast heeft Rob veel aan de levenswijsheid van zijn vader. Als Rob met een nieuwe keuken bezig is komt zijn vader met de vraag ‘Wat kost die keuken eigenlijk?’ Om zodoende in de gaten te houden of hij niet te veel betaalt.
Bij Jeroen kwam deze vraag als donderslag bij heldere hemel binnen. De vraag was confronterend voor hem, omdat er niet direct iets omhoogkwam. En dat raakt hem diep. Jeroen is dankbaar dat hij vlak voor de plotse dood nog een paar goede gesprekken met zijn vader heeft gehad, van man tot man, waarin zijn vader hem heeft kunnen horen. ‘Als er dan toch iets is wat ik echt van hem heb geleerd, is het leren incasseren’. Aldus Jeroen.
Wij zijn benieuwd; wat heb jij van je vader geleerd? Schrijf het eens op, en deel het met een goede vriend. En deel het hier met ons. Je inspireert hier ons – maar ook vele andere mannen – mee.
PS: In ons boek ‘Het is tijd man’ staat heel hoofdstuk 6 – Papa – in het teken van de relatie met onze vaders en het vaderschap. Lees ‘m vooral.