Mannen, we moeten anders naar vrouwen leren kijken

Ali B., Marco B., Jeroen R. – lange tijd was dit rijtje namen een garantie voor een gezellige muziekavond. Sinds de onthullingen van hun seksuele misstappen door BNN/VARA’s online programma ‘Boos’ zijn het symbolen van ongezond mannelijk gedrag waar we na #metoo vanaf hoopten te zijn. Blijkbaar zijn de veroordelingen in die zaken niet voldoende voor mannen om hun gedrag te verbeteren. Er is iets anders nodig. Wat is dat?

Het gaat namelijk niet om een paar individuen die over de schreef gaan. Het gaat om een diepgeworteld cultureel verschijnsel. Een oud idee over hoe mannen met vrouwen denken te kunnen omgaan. Mannen moeten leren anders naar vrouwen te kijken. Collectieve mannelijke onwetendheid en toegeëigende privileges moeten op de schop.

In dit artikel leg ik uit hoe ouderwetse mannen naar vrouwen kijken, en welke nieuwe kijk die mannen zichzelf moeten aanleren om dit soort pijnlijke toestanden in de toekomst te voorkomen. Tegelijkertijd is het voor iedere man belangrijk om op dit moment goed in de spiegel te kijken en de onbewuste resten van zijn vermeende privilege en voorrecht te wieden. Ook ik had net te plakkerige ogen in de boksles, langs benen, billen en borsten*. We zijn allemaal aan zet, mannen. Hoe zorgen we ervoor dat vrouwen ongecompliceerd en veilig van ons mannen kunnen houden? Dat ze liefde en lust met ons willen beleven?

Onvolgroeide jongens en afwezige vaders

Het gedrag van Ali, Marco en alle onbekende mannen die hun handen niet thuis willen houden, is nog het best te beschrijven als onvolgroeid. Ze gedragen zich als kleine kinderen in de speelgoedwinkel. Zo veel moois en aantrekkelijks op de schappen, daar willen ze aan zitten, dat willen ze hebben. Ze beschouwen het hebben zelfs als hun recht. Zo keken ze ook naar de jonge vrouwen die in hun programma een droom kwamen najagen.

De macht die ze daarbij hadden, heeft hen waarschijnlijk verder verblind. De rode stoel is een troon. Die macht blijft, ook als je je achter de schermen ‘gewoon’ gedraagt. De onvolgroeide jongens hebben de verantwoordelijkheid die bij hun rol hoort niet kunnen dragen.

John de Mol is hier de vader die goed toezicht had moeten houden. Die had moeten begrenzen. Die goed voor het grotere geheel had moeten zorgen. Zeker voor de kwetsbare personen in dit systeem van machtsongelijkheid en afhankelijkheid. Hij had Jeroen Rietbergen in 2019 al bij de eerste concrete bewijzen de wacht aan moeten zeggen en de interne cultuur moeten veranderen. Hij had daarvoor vrouwen aan het hoofd van deze verandering moeten zetten, het hele bedrijf moeten laten trainen in een cultuuromslag en interne vertrouwenspersonen moeten aanstellen. Door dat na te laten, beschermde hij een cultuur waarin een aantal mannen hun grijpgrage gang konden gaan. Afwezig vaderschap.

Vier diepe groeven

Welke groeispurt moeten mannen nu gaan maken? Om dat helder te maken, vertel ik eerst welke vier diepe groeven er in de bril van de ouderwetse man gegraveerd staan:

 1. ‘Neuken/niet-neuken?’ Hij beoordeelt in de eerste milliseconde of de vrouw voor hem seksueel interessant is of niet. Zo ja, dan volgt stap 2. Zo nee, dan is hij alweer op zoek naar een andere vrouw.
 2. ‘Seks is een recht.’ Omdat hij snel zin voelt, moet er ook iemand zijn die hem daarin voorziet. Simpel toch? Het hele idee dat zijn seksuele verlangens wel eens onbeantwoord kunnen blijven, omdat iemand daar wel eens anders over zou kunnen denken, komt niet in hem op.
 3. ‘Is toch leuk?’ Hij snapt niet dat een vrouw geen zin heeft in seks, of niet in hem. Hij ziet vrouwen als personen om te overtuigen. Niet als mensen met een eigen ruimte die hij niet zomaar binnen kan gaan.
 4. ‘Geef dan je grenzen aan!’ De ouderwetse man denkt dat hij onschuldig is als het mis gaat. Hij is gewoon eerlijk over zijn zin in seks. Een vrouw kan toch gewoon ‘nee’ zeggen? Een ‘John de Molletje’, zullen we maar zeggen. Maar wacht eens, waar is het besef dat ze ‘ja’ moet zeggen voor je verder gaat? Bedenk ook dat deelnemers aan The Voice geheimhoudingsclausules moesten tekenen waarin boetes vanaf € 10.000 dreigden als ze uit de school zouden klappen. Geef dan nog maar eens je grenzen aan.

De man aan zet

We zijn er dus niet met een aantal #metoo strafzaken in het buitenland. We zien het probleem nog te veel als ‘rotte appelen in de mand’. Dat een paar individuele mannen de fout in zijn gegaan. Terwijl het een breed cultureel probleem is. Veel mannen hebben niet geleerd om goed naar vrouwen te kijken. Ze zien vrouwen als lustobject en denken recht te hebben op seks. Als dat een probleem oplevert, pakken ze het typisch mannelijk aan: oplossen. Ze roepen vrouwen op om er wat aan de doen. Maar ze steken niet de hand in eigen boezem.

Daarom is nu, na twee feministische golven door voornamelijk vrouwen, de man aan zet. Door gezonder en liefdevoller naar vrouwen te leren kijken. Dat voorkomt niet alleen sluimerende rotzooi bij The Voice, maar ook op de Zuidas, in ziekenhuizen, op elke gemiddelde werkvloer, zoals Marcel Levi op 20 januari met een vooruitziende blik zei aan tafel bij Op1 met Fidan Ekiz en Sven Kockelmann.

Gelukkig zijn er ook veel mannen die al anders naar vrouwen kijken. Tim Hofman, presentator van BOOS, maakt zich kwaad. Wij ook, en we kennen gelukkig veel mannen die dat ook doen. Wakkere mannen die durven te kijken door een heel andere bril. Vijf standpunten zijn voor hen vanzelfsprekend.

 1. Geen piemelloze man. Een vrouw is geen wezen met een gebrek omdat ze geen piemel heeft. De ouderwetse man laat zich zo leiden door zijn pik, dat hij er het centrum van het universum van maakt. De nieuwe man ziet dat vrouwen volledig autonoom zijn, met een eigen belevingswereld en intelligentie. Dat betekent dat hij in gesprekken niet langer luistert langs zijn eigen gedachtenlijnen, maar zich inzet om haar te begrijpen.
 1. Totale fysiek integriteit. Een vrouw heeft haar eigen ruimte, vrijheid en fysieke integriteit. De man draagt daar sensitief en actief aan bij. Hij gaat actief op zoek naar zijn eigen manipulatieve kant en doet zijn best deze op te lossen. Dit geldt voor elk contact, niet alleen seksueel. Manipulatie is geen geoorloofde manier om iets van een ander gedaan te krijgen (zie ook punt 5).
 1. Van plus-1 naar gelijkvloers. Een vrouw is totaal gelijkwaardig aan de man. Op alle vlakken. Mannen realiseren zich dat ze eeuwenlang op een dominantie positie hebben gestaan, en daar privileges aan zijn gaan ontlenen. Een wakkere man speurt actief naar deze vooringenomenheid in zichzelf en corrigeert die. Hij benadert vrouwen totaal gelijkwaardig, of het nou in een zakelijk overleg is, een etentje of bij de groenteboer. Hier is niks mis met aloude hoffelijkheid. Ook laat hij vrouwen uitspreken. Hij onderbreekt haar niet, en zegt ontspannen ‘sorry’ als hij het toch een keer doet. Overal waar hij zichzelf meer ruimte toedicht dan haar, stopt hij zichzelf. Stel gerust eens een vraag mannen.
 1. Alle vrouwen tellen mee. Alle vrouwen verdienen initiële interesse, ongeacht hun leeftijd, uiterlijk, afkomst, religie, maatschappelijke status of seksuele voorkeur. Hiermee overstijgt de wakkere man met grote schreden de benauwde blik waarmee de ouderwetse man vrouwen alleen seksueel classificeert. Dit is echt een prachtige beoefening om dagelijks te doen, mannen. Leer voelen of je met je ogen de schoonheid van elke vrouw in je opneemt, of dat je zoekt naar lichaamsdelen van een bepaald type vrouw die je opwinding opwekken (en als die er niet zijn, afhaken).
 1. 100 procent verantwoordelijkheid. De nieuwe man neemt 100% verantwoordelijkheid voor zijn gedrag. Zeker in intimiteit en seksualiteit. Hij hoeft niet te overtuigen, hij durft te verleiden. Hij wacht op een ‘ja’ voordat hij een volgende stap zet. Dat is echt iets anders dan doorgaan zolang je geen ‘nee’ hoort. Voor de wakkere man is ‘nee’ trouwens oké. Hij waardeert haar eerlijkheid. Het zal hem raken omdat hij sensitief is, maar hij hoeft zijn pijn niet uit te leven in projectie, door cynisme en vrouwenhaat.

Feministische vaders, gezonde zoons

Grensoverschrijdend gedrag is niet een probleem waar vrouwen iets aan moeten doen. Mannen hebben de sleutel in handen. Het is tijd dat alle mannen feministen worden. Dat ze actief bijdragen aan de vrijheid en veiligheid van vrouwen. Niet door ze te pleasen, maar door ze op een volwassen en gelijkwaardige manier tegemoet te treden. De grootste stap op dit moment is dat mannen hier massaal ‘ja’ tegen zeggen. Dat ze er echt een speerpunt van maken in hun contact met vrouwen én met mannen. En dat ze het doorgeven. Daarom ter afsluiting een driedelig beroep op mannen om hun feminisme te borgen voor de toekomst.

 1. We scholen onszelf bij, als ouders en begeleiders, daar waar we zelf de bril niet helder kunnen overdragen. We ontwikkelen zelf alles wat er nodig is om onze zoons goed te begeleiden. Er is op dit moment ontzettend veel kennis beschikbaar op het gebied van seksualiteit en intimiteit. Zoek een goede plek waar je kunt leren over je eigen seksuele wonden en misverstanden om ze te helen. En over je seksuele verlangens en hoe je die op een gezonde manier in contact kunt brengen. Zodat je je kinderen ontspannen kunt begeleiden tot individuen met een gezond seksueel besef over zichzelf en anderen.
 2. We steunen elkaar om onze seksistische delen onder ogen te komen. We spreken elkaar aan op seksistisch gedrag, hoe klein ook. Want dat leidt uiteindelijk tot grensoverschrijdend gedrag. Als je op jonge leeftijd denkt dat meiden pijn doen oké is, waarom zou je er later dan mee ophouden?
 3. We draaien dit om door al vroeg helder te zijn over welke bril de beste is voor jongens om naar meiden te kijken: de nieuwe. We introduceren hen in een nieuwe mannenwereld, waar ze hun kracht en hun gevoeligheid veilig kunnen ontdekken en ontwikkelen.

Tot slot: krijg je dan nog wel seks?

Een belangrijke belemmering voor veel mannen om door de nieuwe bril naar vrouwen te kijken, is hun angst om dan nooit meer goeie seks te hebben. Dat ze een broertje worden voor hun geliefde. Maar die angst is ongegrond. Om daarachter te komen, moet je durven je oude bril af te zetten. Seks wordt juist beter en bevredigender als het in contact is!

Er is niks mis met seks en lust. Het kan van alles zijn: pijnlijk en eenzaam als het voortkomt uit machtsmisbruik en manipulatie. Het kan ook een heerlijke, verbindende, lustvolle en zelfs spirituele ervaring zijn. Seks kan diep raken en vervullen als twee mensen zich blootgeven. Zich aan elkaar laten zien in al hun vreugde, hun verwondering en hun liefde voor zichzelf, elkaar en het leven. Die seks krijg je niet als je een paar tientjes op tafel legt, of de kat in het donker knijpt.

Hier kun je als man voor opkomen en zorgen. Uit respect voor vrouwen en jezelf. Want wie ben je als je seks moet afdwingen? Als je je positie moet inzetten voor een paar minuten gefrunnik en ontlading? Dat is geen seks. Dat is misbruik. Dat moet nou maar eens duidelijk zijn. De ouderwetse man blijft hier intuinen. De wakkere man beseft dit. Als je eenmaal goeie seks hebt meegemaakt, met enthousiast wederzijdse instemming, ben je wel gek om je oude bril weer op te zetten. Het is tijd mannen!


Aanvulling na plaatsing: Ik kreeg mooie aanvullingen op mijn artikel. Een deel ik graag, over deze zin over de boksschool. Mensen vroegen me of ik echt vond dat ik niet naar vrouwen mocht kijken. Dat was goed om terug te horen, want dat is niet wat ik bedoel. Ik vind (mijn) interesse in de schoonheid van het vrouwenlichaam zelfs mooi. In mijn achterhoofd klonk de aanvulling dat het wel uitmaakt hoe je als man kijkt en hoe je er mee handelt. Kijk je gretig en blijft je blik plakken? Of kijk je waarderend en zie je de hele vrouw? En het is een van de grote uitdagingen in schrijven voor me om ook de zinnen in mijn achterhoofd op te schrijven… Dank iedereen die de tijd nam om me feedback te geven!

MANNENKRACHT

De plek om te ontdekken wat voor man jij wilt zijn. Vrij van de verwachtingen en ideeën over hoe je als man zou moeten zijn. Om de man te worden die je wilt zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Mannenpraat nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, laat je inspireren door ons onderzoek naar man-zijn en stay tuned over onze komende events.

!
!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Volg ons voor dagelijkse inspiratie.

Scroll naar top
0 Shares
Share
Share
Tweet