HOE HOU JE VRIENDSCHAP GOED?

HOE HOU JE VRIENDSCHAP GOED?

In elk contact komt op een gegeven moment ruis op de lijn. Iemand doet iets, zegt iets, laat iets – en dat raakt je. Je trekt een (kleine) conclusie over die ander. Hij belt bijvoorbeeld drie keer in een week niet terug, en jij trekt de conclusie dat die ander je niet belangrijk vindt.

Zo’n conclusie trek je vaak onbewust. En dan ga je ernaar handelen. Jij belt hem bijvoorbeeld ook niet meer. ‘Laat maar’ denk je ergens. En zo verwatert het contact. Terwijl je nog helemaal niet weet wat er speelt. Misschien is hij wel ernstig ziek, in een vette crisis geraakt, of heel hard nodig op zijn werk omdat daar een faillissement dreigt. Of is hij gewoon zijn telefoon kwijt geraakt op vakantie en heeft hij het effe zo gelaten. Lekker rustig. Weet jij veel.

Om daar achter te komen is een bewuste stap nodig. Je wilt weten wat er speelt. En je wilt delen wat het effect is van zijn gedrag. Beiden zijn immers belangrijk. Clearing is een constructieve, eerlijke manier om dat helder te krijgen. Om de ander deelgenoot te maken van wat er aan jouw kant van de lijn gebeurt in het contact.

Het belang van je intentie

Je intentie is om het contact op te schonen. Het is iets anders dan de ander ‘de waarheid’ vertellen over wat hij verkeerd heeft gedaan. Dat is een verwijt, en verwijten zorgen altijd voor verwijdering (onthou dit ezelsbruggetje). Het is ook iets anders dan feedback geven; ook dat heeft als doel iets te veranderen aan het gedrag van de ander.

Dit kan wennen zijn, want het is een van onze beschermingsmechanismen om (subtiel) de fout bij de ander te zoeken. Maar zo’n benadering roept de defensie bij de ander op, en dan sluit het contact juist weer. Clearen is een ‘naakte’ manier om met jezelf en de ander om te gaan: het vraagt moed om niet in schuld te denken, maar in eerlijkheid.

Omgaan met je rauwe vuur

Mag je dan iemand nooit meer iets naar zijn kop slingeren? In the heat of the moment zeggen we allemaal van alles. En soms breekt het de boel enorm open door de ander recht voor zijn raap te zeggen wat een dikke vette paardenlul je hem vindt.

Zoek dan daarna een moment om ook eerlijk te zeggen vanuit welke geraaktheid je dat riep. Je reageert namelijk vanuit pijn/verdriet/angst. Een emotie die we bijna allemaal geleerd hebben om weg te drukken, door de ander aan te vallen of te veroordelen.

Maar als je daaronder gaat voelen, ben je misschien ergens van geschrokken. Heb je iets pijnlijks ervaren. Dat deel onthullen, zet het in het licht. Dan kan het transformeren. Onthou: alles wat in de schaduw leeft, heeft je in zijn greep.

Je kunt clearen dus ook zien als een manier om je eigen schaduw te leren kennen, en aan het licht te laten wennen. Een daad van zelfbevrijding. Heb je gewoon zelf in de hand!

 

STAPPEN

STAPPEN DOOR DEGENE DIE DE CLEARING INITIEERT

1. Consent
‘Heb je ruimte voor een clearing?’
Bv: “…ja” > go ahead /
Bv: “…het komt nu niet uit” > maak een afspraak voor wanneer dan wel.

2. Projectie onthullen
‘Ik ben je gaan zien als iemand die…’
Bv: “…me niet serieus neemt.”

3. Objectieve Observatie delen
‘Dat is begonnen toen ik jou … zag doen / hoorde zeggen / miste in …’
Bv: “…toen je drie keer dwars door me heen praatte midden in mijn presentatie.”

4. Gevoel & Gedrag
‘Hierdoor voel ik me… en ben ik me… tegen je gaan gedragen.’
Bv: “…gefrustreerd en klein, en ben ik je gaan ontwijken.”

 

STAPPEN DOOR DEGENE DIE DE CLEARING ONTVANGT

5. Gevoelsreflectie
‘Door wat je zegt voel ik me …’
Bv: “…ik schrik eerlijk gezegd van wat je me vertelt.”

6. Erkenning van wat waar is (of niet)
‘Ik herken wat je zegt (niet). Ik heb inderdaad op dat moment … gedaan / gezegd (of niet).’
Bv: “…nu je het zegt, herinner ik me ineens weer dat ik dwars door je heen praatte…”
Bv: “…ik hoor je, maar ik herinner me dat moment heel anders. Ik herken niet dat ik door je heen praatte. Ik liet je steeds uitspreken, en vulde dan aan wat ik belangrijk vond.”

7. Intentie
‘Het was wel/niet mijn bedoeling om jou op die manier te raken.’
Bv: “…maar dat kwam omdat ik het zo’n supervet plan vond, dat ik meteen door wilde pakken. Het was echt niet mijn bedoeling om je te frustreren. Maar nu je het zegt, snap ik wel dat dat het effect op je was.”

 

BEHULPZAME TIPS

  • Hou het crisp: eerlijk en helder. Dat zorgt voor de meeste opklaring. Je wast je ramen ook het best met schoon water. De gemiddelde clearing duurt max 5 minuten.
  • Pas de woorden aan als ze dan beter je mond uitkomen, maar hou de intentie intact.
  • Mogelijk heeft B ook iets te clearen met A. We raden aan om op zijn minst een kwartier ruimte te laten. Of zelfs een heel ander moment daarvoor in te richten. Dit om te voorkomen dat de eerste clearing ondersneeuwt in de tweede. Of dat eventuele geraaktheid over de eerste clearing een defensieve reactie oproept: ‘Oh, nou dan heb ik ook nog wel wat!’.
  • 99 van de 100 keer is er geen kwade wil in het spel, daarom is het goed om stap 7 uit te spreken. Als er wél kwade intentie was, dan is een vervolggesprek belangrijk. Dan zit er nog ruis op de lijn vanuit B. Tijd voor een clearing van zijn kant, want kwade intentie komt altijd voort uit niet-erkende pijn/geraaktheid. Kijk in het moment of je daar ruimte voor hebt. Soms is het goed om het ijzer te smeden als het heet is. Als het ijzer té heet is, laat het dan even afkoelen en maak een afspraak om het er op een later tijdstip over te hebben. Doen.

UITSMIJTER
Clearen vraagt moed. Het voelt veiliger om vanachter een muurtje commentaar op de ander te hebben. Maar het geeft pas echt ruimte als je helemaal eerlijk bent. Het is juist je openheid die voor veiligheid zorgt. Het maakt je heel betrouwbaar voor anderen – en voor jezelf, want je hoeft je niet meer te verschuilen. That’s freedom my friend.

STAPPEN DOWNLOADEN?
Volg deze link.

MANNENKRACHT

VOLUIT - MANNENWEEKEND

STOP MET HET ALLEEN DOEN.
STAP IN DE BROEDERSCHAP.
KOM NAAR VOLUIT.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

🔥 ONTSTEEK HET VUUR ❤️‍🔥

Elke week een inspirerende mail - Hoor als eerste over nieuwe programma's - Ontvang korting op tickets.

!
!
Something went wrong. Please check your entries and try again.
Scroll naar boven
0 Shares
Share
Share
Tweet