Een betere relatie met jouw vader heb je zelf in de hand

Regelmatig kom ik mannen tegen die een slechte relatie met hun vader hebben. Om de één of andere reden is de relatie met hem verstoord geraakt. Dat kan zijn door zijn agressieve houding of juist zijn passiviteit en afwezigheid. Deze mannen missen de emotionele band met hun eigen vader en verlangen ernaar om die alsnog met hem op te bouwen. Wat daarvoor nodig is, is meer dan begrip of vergeving. Om alsnog een sterke emotionele band met je vader op te bouwen, is het nodig dat er ruimte wordt gegeven aan jouw emoties en dat jij verantwoordelijkheid neemt voor jouw aandeel in de relatie.

Toelaten van oude pijn

Ik herinner me nog goed hoe ik een keer met andere mannen aan het vuur zat en mijn vader zijn aanwezigheid kon voelen. Deze keer ervoer ik heel sterk zijn liefde en support die ik als kind mistte en, nu hij overleden is, pas kon voelen. Of eerlijk gezegd: toe kon laten. Want zolang ik mij kon herinneren, had ik me voor hem afgesloten vanuit de overtuiging dat hij toch niet om mij gaf. Als kind heb ik zijn liefde nooit gevoeld of gezien. En omdat dat zo pijnlijk was, had ik er ooit voor gekozen om me voor hem af te sluiten. Dit totdat ik die oude pijn toe durfde te laten en onze relatie aan ging kijken.

Sleutel tot geluk

In de trainingen die ik deed om mijn verleden te verwerken, en een gelukkige, krachtige en levenslustige man te worden, kwam de relatie met mijn beide ouders vaak aan bod. Of ik het leuk vond of niet, in mijn relatie met hen, en hoe ik daar een weg in wilde vinden, zat de sleutel tot mijn geluk. Eerst kwam mijn moeder aan bod, omdat dit zo overduidelijk was met haar epileptische achtergrond en regelmatige psychotische periodes. Een pittige combi voor een kind om mee te dealen. Ik had dan ook goed gekeken naar mijn vader en hoe hij altijd en overal voor mijn moeder zorgde en zichzelf wegcijferde. Pas later, na de zelfgekozen dood van mijn vader, stond ik er voor open om de relatie met hem onder de loep te nemen. Voor zijn dood was ik daar wel mee bezig, en de diepte van de pijn, verdriet en boosheid durfde ik niet aan te raken. Daarmee sloot ik me nog steeds voor hem af, en toen was hij er niet meer.

Volwassen houding

Ik ben blij dat ik, ondanks zijn dood, ervoor koos om met mijn vader aan de slag te gaan. Mijn eigen vaderschap was hiervoor een trigger. En ook hoe ik mij als man tot de vrouwen in mijn leven verhield. Ik mistte een belangrijk stuk informatie over mijn ‘man-zijn’ en ‘vader-zijn’. Daarvoor heb ik de relatie met de eerste man in mijn leven aangepakt. Ik heb de boosheid, de pijn en het verdriet van het jongetje van toen de ruimte gegeven, ik heb gezien hoe ik onze manier van relateren in stand heb gehouden en heb daarin mijn verantwoordelijkheid genomen. Ik heb ervoor gekozen om in plaats van de houding van een slachtoffer, de houding van een volwassen man in te nemen. En vaak genoeg mis ik hem enorm en had ik hem er graag bijgehad. Bij het vuur. Samen met zijn kleinkinderen en mijn partner. Hij zou trots op mij zijn geweest. En ‘gek genoeg’ voel ik die trots op dit moment.

Kiezen voor kracht

Mijn verhaal over de relatie met mijn vader is uniek en tegelijkertijd ook weer niet. In de verhalen van andere vaders zit veel herkenning. Ook wat betreft het blijven hangen in boosheid, pijn of verdriet, om zo een rechtvaardiging te hebben voor het niet aangaan van een pittig stuk. Of juist door hem te begrijpen en te vergeven, waardoor het eigen gevoel wordt ontkend. Mijn uitnodiging aan mannen die alsnog een goede relatie met hun eigen vader willen, is om daar bewust voor te kiezen en te kiezen voor het aankijken en aanpakken van de shit die eronder zit. De shit die jullie samen hebben opgebouwd. Zonder daarmee af te doen aan hoe jij hem als kind ervoer, of datgene hij gedaan heeft weggepoetst wordt. Met de keuze om het aan te gaan, geef je jezelf, je (aanstaande) geliefde en/of je kind(eren) heel veel: een man die de best mogelijke relatie met zijn vader heeft en kracht kan putten uit zichzelf en zijn lijn van voorvaders.

Foto: de 2 mannen op de foto zijn (voormalig) deelnemers van onze programma’s en geen vader en zoon.

Patrick Timmermans is oprichter van VaderVisie en het Vadercafé. Hij heeft een grote interesse in het onderwerp vaderschap vanuit het perspectief van de vader en van de zoon. Als vadercoach begeleidt hij vaders en mannen naar een krachtige versie van zichzelf in relatie tot de mensen om zich heen en de wereld.

 

MANNENKRACHT

De plek om te ontdekken wat voor man jij wilt zijn. Vrij van de verwachtingen en ideeën over hoe je als man zou moeten zijn. Om de man te worden die je wilt zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mannenpraat nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, laat je inspireren door ons onderzoek naar man-zijn en stay tuned over onze komende events.

!
!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Volg ons voor dagelijkse inspiratie.

Scroll naar top
0 Shares
Share
Share
Tweet