Dé 7 grootste misvattingen over Mannenwerk

“Dan moet ik zeker de hele dag brullen en aan een paar sneue types vertellen hoe erg het vroeger thuis was?”

Dit hoor ik vaak van mannen als ik vertel wat voor werk ik doe. En ik snap het. Ik liep jaren zo rond. Vertrouwde het voor geen meter. Tot ik als onderdeel van een andere training ineens een dag met alleen mannen was. Het was effe schrikken, maar al snel ontdekte ik dat ik ontspande. Het was zo fijn om me juist gesteund te voelen; het niet meer allemaal alleen te hoeven dragen en weten. En lól te hebben. Die dag brak m’n leven open op een manier waarvan ik niet eens wist dat die bestond.

Misschien ben je net als ik ooit kritisch, sceptisch zelfs. Terecht, een reuze belangrijke kwaliteit om je goeie geld en tijd te stoppen in iets waar je echt wat aan hebt. Als je voelt dat er wat te halen valt voor je onder mannen, dan haal ik graag wat misverstanden uit de lucht. Hieronder vind je de 7 grootste.

1. Je moet zorgen dat je de alfa wordt

Hét idee over mannen samen: haantjesgedrag, competitie, machtsspelletjes. Maar de mannen die dat willen, komen helemaal niet naar een training om naar zichzelf te kijken. Die rammen nog lekker verder op de F-side.

2. Het gaat alleen maar over bier en tieten

In de kroeg misschien. Oppervlakkige gesprekken knoop je moeiteloos aan met flauwe grappen en seksistische opmerkingen. Maar als mannen zich niet meer onderling hoeven te bewijzen, valt deze druk weg en kan er écht gepraat worden.

3. Ik kom tussen zielige mislukkelingen terecht

Een van onze meest hardnekkige overtuigingen is ‘ik doe het wel alleen’. Zeker als man. En voor je het weet, ga je er prat op. Terwijl je dan het (gezonde) niveau van zelfredzaamheid al lang voor bij bent; je bent terecht gekomen in ‘ik heb niemand nodig-‘land. En van daaruit beoordeel je iedereen die zich durft te openen als mislukkeling. Logisch, maar maak je geen zorgen. Liever voor jezelf zijn, maakt je nog geen ruggengraatloze naaktslak. (Kijk maar eens naar de mannen in The Work)

4. Dat wordt alleen maar janken

Waarom denken we zo snel dat we alleen maar janken als we over ons gevoel praten? Over onze twijfels en onzekerheden? Als we alles al weten, is er niks meer te ontdekken. Het getuigt juist van moed om niet de standaard succesroutes te lopen, maar echt je eigen intuïtie te volgen. En te durven nemen dat het leven soms pijn doet. Een goeie huilbui lucht enorm op en verzacht je hart. Daar heb je pas wat aan. Dan is de lach erna ook echt oprecht.

5. Je moet wel een échte man zijn

Tja. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want wat ís een echte man? Een brullende Viking? Een ridder op een wit paard? Vermoedelijk vergelijk je jezelf met dit soort beelden… en trek je aan het kortste eind. Mn beste, er bestaat helemaal niet zoiets als een ‘echte man’. Alle mannen zijn al echt, ook jij.

6. Dan moet ik zeker m’n vrouwelijke kanten ontwikkelen?

Iemand heeft een keer een boek gelezen over ‘mannelijk’ en ‘vrouwelijk’ in de oosterse spirituele tradities – en het is een eigen leven gaan leiden. Want dat onderscheid gaat niet over mannen en vrouwen, maar over onderliggende principes. Je hebt geen ‘vrouwelijke’ kant; net zo min als een vrouw een ‘mannelijke’ kant heeft. Er zijn allerlei kwaliteiten die je mogelijk hebt of kunt ontwikkelen. Als je het gevoel hebt dat ze je leven verrijken. Net als communicatieve vaardigheden, koken en mindfulness.

7. Spiriwiripsychobabbelbullshit

Helemaal terecht dat je niet achter een of andere guru aan gaat lopen. Hoeveel vuurlopen, visualisaties en houthaksessies je ook doet, het is altijd jouw ervaring die voorop staat. Alleen daar vind je jouw waarheid.

Maar eh Jeroen, als dat dan allemaal niet, wat dan wel? Ik wil me wel ontwikkelen en ik zoek een plek om gelijkgestemde mannen te ontmoeten.

Hele toffe vraag – een die mij ook een tijd lang op zoektocht bracht. En ik ben blij dat je met me mee zoekt, hier bij Mannenkracht. Want deze zoektocht motiveerde mij om met Water & Vuur precies zo’n plek te creëren, waarmee we eind augustus met een groep mannen bij elkaar komen. Dus wie weet zie ik je daar!

MANNENKRACHT

De plek om te ontdekken wat voor man jij wilt zijn. Vrij van de verwachtingen en ideeën over hoe je als man zou moeten zijn. Om de man te worden die je wilt zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mannenpraat nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, laat je inspireren door ons onderzoek naar man-zijn en stay tuned over onze komende events.

!
!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Volg ons voor dagelijkse inspiratie.

Scroll naar top
0 Shares
Share
Share
Tweet