Zonder boosheid en angst geen groei

Wit is niets zonder zwart en zwart niets zonder wit. Zo is het ook in onszelf. Het is in de heelheid waarin het thuiskomen bij onszelf zit. Door het omarmen van elke stukje licht en donker. Want angst, boosheid, verdriet, machteloosheid, rauw en woede vormen net zozeer onderdeel van ons menselijk gevoelspalet als blijheid, vertrouwen en verwondering. Ze zijn allemaal nodig om te groeien.

Gevoelens laten je groeien, hou ze dus niet tegen.

Dave Richo, Ph. D. zegt: “Al onze gevoelens en houdingen, hoe negatief ze ook mogen zijn, kunnen compassie oproepen en ons naar een transformatie leiden. Dan kunnen we ons blij realiseren dat iedere negatieve ervaring een positieve potentie tot groei bevat, dat iedere zwakte een hulpmiddel is, dat iedere schaduweigenschap een kern van waarde heeft, dat iedere verstoring of vergissing ons spirituele bewustzijn kan verdiepen … er zit in onze verwarring een energie van licht bevroren, een helderheid die we vrij kunnen laten, zolang we maar niet opgeven haar te ontaarden.”

Maar wat maakt dan dat positieve gevoelens zoals geluk en succes zoveel belangrijker zijn geworden in onze persoonlijke zoektocht dan gevoelens als boosheid of angst? Overal om je heen zie je de zoektocht naar geluk, vreugde, plezier, maar is is het echt zo dat je hier meer voldoening en groei als mens uithaalt?

De website van Nieuwetijdskind stelt ”Positieve emoties voldoen aan de stijl van directe bevrediging van de moderne cultuur. Ze betalen meteen uit. We proberen plezier, vreugde en geluk aan te houden, in hun steeds veelbelovender vormen. Maar lastige emoties zoals angst en boosheid vragen om geduld en geven pas later bevrediging. Het resultaat van deze bevrediging is een dieper gevoel van voldoening, die je niet kunt krijgen door de directe ervaring met positieve emoties. (1)

Met andere woorden, wil je naar duurzame verdieping in je persoonlijke ontwikkeling dan heb je ook het donkerte aan te kijken.

In het donkerte zit potentie tot groei

In onze diepste donkerte zit een kwetsbare kern van inspiratie, bezieling en vernieuwing.  Deze gevoelens laten ons zien wat echt belangrijk is voor ons omdat ze onthullen waar we echt om geven. Als we gevoelens als angst en boosheid verwelkomen en we ze leren kennen, krijgen we toegang tot hun verborgen parels. En daarmee trekken deze pijnlijke gevoelens ook weg. Sterker nog, des te meer we ons door hen laten veranderen, des te meer ze verdwijnen. Het is hun doel om onze aandacht te trekken, ons te laten overgeven en ons te laten veranderen.

Of zoals Dave Richo, Ph. D. zegt: “Wij transformeren lastige emoties niet, maar zij transformeren ons.“


Wil jij je boosheid en angst transformeren?

Samen met Teun Kapteijns geeft Koen de training ‘Deep Dive into the Darkness’. Op 4 en 5 wordt er ruimte en veiligheid gecreëerd om in je diepste angst en zwaarste boosheid te gaan staan, en daarin getuige te zijn van andere mannen.


Gratis webinar over Angst en Boosheid?

Op dinsdag 30 april van 20:30-21:30 zullen Teun en Koen een gratis webinar geven over Angst & Boosheid. Ook krijg je de gelegenheid om al je vragen te stellen over dit thema en over de Deep Dive.


Koen van Ghyseghem is initiatiefnemer van De Onderwijstafel, die psychologische veiligheid op scholen bespreekbaar en mogelijk maakt. Daarnaast heeft hij een eigen praktijk voor systemische individuele, relatie en familiecoaching.

(1) https://www.nieuwetijdskind.com/wilde-wijsheid-hoe-ga-je-om-met-lastige-emoties/

Zonder boosheid en angst geen groei
Koen van Ghyseghem