Tegen de gewichten kan ik niet liegen

Het was september 2006 toen een teamgenoot van volleybal me mee vroeg om samen een keer te fitnessen. Met 14 jaar oud konden we er eigenlijk nog niet trainen maar we bleven smoezen verzinnen om toch binnen te komen. Ik had me daarvoor niet veel bezig gehouden met hoe ik eruit fysiek zag maar als snel merkte ik wat het deed met mijn lichaam. Ik werd groter, sterker en kreeg meer aandacht van vrouwen.

Er goed uit willen zien, indruk maken en complimenten krijgen heeft zeker zijn plek, maar na twaalf jaar trainen heb ik ontdekt dat de grootste voordelen van fitness, je niet van buiten ziet, maar van binnen voelt. In dit blog wil ik drie voordelen van fitnessen met je delen die een motivatie kunnen geven om weer de sportschool in te gaan.

Boeken, workshops en documentaires hebben mijn perspectief op de wereld verbreedt en inzichten gegeven over anderen. Krachttraining heeft mij vooral dingen geleerd over mijzelf. Door weken, maanden en jaren achter elkaar mezelf fysiek te pushen, doelen te bereiken en races te winnen, heeft het mij de daadwerkelijke kracht van mijn eigen geest doen inzien.

Natuurlijk, er waren momenten dat ik geen zin had, momenten wanneer anderen me zagen falen. Maar door telkens op te blijven dagen, ontwikkelde ik de mentale kracht om voorbij falen te komen en te ontdekken waar ik echt van gemaakt ben. Ten tweede: zelfvertrouwen. Krachttraining gaf mij iets om op te staan, iets om mijzelf mee te definiëren. Het verduidelijkt wie ik ben in mijn gedachten. Tegen de gewichten kan ik niet liegen, het leerde mij om eerlijk en zelfbewust te zijn. Krachttraining is zwart en wit, het hielp me om de vaagheid van progressie te doorstaan en dichter bij mezelf te komen. Ik bewees aan mezelf dat ik beter kan worden dan voorheen. Dit concrete bewijs van progressie betekende meer voor mijn vertrouwen dan alle positieve woorden en gedachten in de wereld.

Als laatste is er vrijheid. "Gezondheid brengt een vrijheid die maar heel weinig mensen beseffen, totdat ze het niet langer hebben." Het vermogen om de wereld om je heen te creëren, te verbinden en eraan bij te dragen - wat naar mijn mening een van de grootste voordelen is van krachttraining. Het stelde mij in staat om te transformeren naar een betere versie van jezelf (zelfverzekerder, meer zelfbewust, mentaal en fysiek sterker), zodat ik een beter persoon kan zijn. En niet alleen voor de mensen nu, maar ook voor mijn toekomstige kinderen en kleinkinderen. Een laatste tip; jezelf omringen met mensen die zichzelf uitdagen om fysiek beter te worden en die enthousiast zijn om anderen te helpen zorgt ervoor dat je met plezier naar de sportschool gaat, dus vind je tribe.

Ik sluit hierbij af met een van mijn favoriete quotes;

Geen enkele burger heeft het recht om een amateur te zijn op het gebied van fysieke training ... wat een schande is het voor een man om oud te worden zonder ooit de schoonheid en kracht te zien waartoe zijn lichaam in staat is.
— Socrates
 

David is coach bij energy-up, waar ze gezonde en gelukkige bedrijfsculturen creëren door middel van innovatieve interventies. Daarnaast geeft hij ook zelf sportlessen voor groepen en individuen. In zijn vrije tijd houd hij van boeken lezen, sport hij graag en is het liefst in de natuur.

David KeizerComment