Leef vanuit je hart! Wetenschap of zweverig?

‘Leef vanuit je hart’ is zo’n typische oneliner die het goed doet in feel-good bladen en blogs. Waar ik me persoonlijk soms ongegeneerd aan kan irriteren. Mogelijk is het voor jou ook maar een holle frase, maar misschien kun je je er juist wel goed in vinden en geef je daarmee aan ook ‘op gevoel’ te leven (ook zo’n holle frase). Even goede vrienden.

Tijdens onze wekelijkse mannencirkel proberen we naast ruimte maken om te delen wat er in ons speelt ook waardevolle inzichten mee te geven. Zo sprak ik vorige week tijdens een geleide meditatie over de intelligentie van het hart.

De intelligentie van ons hart

Wist jij bijvoorbeeld dat het hart een eigen capaciteit heeft om ‘te denken’ en informatie te verwerken? Onderzoek toont aan dat het hart eerder reageert op gebeurtenissen dan het brein en zelfs in staat is om informatie al eerder te verwerken dan cognitief/rationeel te verklaren is (bijvoorbeeld of een vertoonde afbeelding beangstigend of juist plezierig gaat zijn)*. Daarmee komt de gangbare overtuiging dat alle lichamelijke reacties worden aangestuurd door ons brein te vervallen en groeit het algemene bewustzijn dat de centrale aansturing eigenlijk in ons hart plaatsvindt.

Als ons hart informatie kan verwerken, dan kan het ons dus ook helpen met keuzes maken. Of het nu grote beslissingen zijn zoals het aangaan van nieuwe relatie of baan, of dat het gaat om alledaagse beslissingen zoals wat je eet of hoe je je gedraagt. Maar hoe werkt dat dan? Je hart klopt toch gewoon altijd? Klopt als een bus. Want als dat niet meer het geval is, is er van ‘leven vanuit je hart’ ook al snel geen sprake meer.

Het grootste deel van de tijd klopt ons hart onbewust en reactief op externe prikkels. Denk bijvoorbeeld aan hartkloppingen bij een plotselinge paniekgedachte. Maar het is ook mogelijk om door je gemoedstoestand te veranderen de wisselwerking tussen het hart en de hersenen dusdanig positief te beïnvloeden dat het hartritme coherent wordt. Dit wordt hartcoherentie genoemd en is meetbaar via een zogenaamde neuro- en biofeedback training. Een hoge hartcoherentie vergroot ook weer je emotionele gemoedstoestand en zorgt voor ontspanning.

Bewuste ademhaling

De sleutel tot deze hartcoherentie is altijd en gratis voor handen, maar tegelijkertijd voor iemand die hier ongetraind in is niet vanzelfsprekend: bewuste ademhaling. Vandaar dat we dit regelmatig oefenen tijdens onze mannencirkels. Wanneer je bewust ademhaalt en je hartcoherentie daardoor toeneemt, betrek je letterlijk de intelligentie van je hart om mee te doen in de keuzes die je maakt.

Naarmate je hier meer getraind en bewuster in wordt, ga je ook herkennen wanneer je hart coherent is en dus wel of niet meedoet. Anders gezegd: wanneer je wel of niet ‘leeft vanuit je hart’.

Spreek dit inzicht je aan? Kom dan langs bij onze wekelijkse mannencirkel! Zo pak je de inzichten live mee. Klik hieronder op ‘DOE MEE’ om je aan te melden.

 * Wil je hier meer over weten, zoek dan eens op de Amerikaanse cardioloog Andrew Armour of kijk de film ‘Power of the Heart’.

 

Leef vanuit je hart! Wetenschap of zweverig?