10 BOEKEN OVER MANNEN DIE JE GELEZEN MOET HEBBEN

We krijgen vaak de vraag waar wij het nou eigenlijk allemaal vandaan hebben, en welke boeken je daarvoor moet lezen. Persoonlijk denk ik dat mannen al veel te veel in hun hoofd zitten, en eerst maar eens tegen een bokszak mogen komen rammen, dan een massage en een meditatie – dan heb je weer punten verdiend voor een volgend boek 😉 Als we dat nou afspreken, dan hebben we hier een setje basisboeken voor je. In onze programma’s zit van alles uit deze bronnen verwerkt.


1. De Kracht van Echte Mannen / David Deida. Als je Jeroen in onze Kukuru-podcast hebt gehoord, weet je dat hij een paar jaar aanhikte tegen dit verafgoodde boek. Die titel alleen al. Maar een week nadat hij het las, was hij onderdeel van Mannenkracht! Dus pas op: dit is geen leesvoer, dit is leesKRACHTVOER.


2. From the Core / John Wineland. Met 20 jaar ervaring in het begeleiden van mannen op zak, laat John Wineland zien hoe je man kunt zijn in een veranderende wereld, terwijl je in contact blijft met je mannelijke kern. Om vervolgens je hele succes in vriendschap, werk en relaties opnieuw vorm te geven.


3. King, Warrior, Magician, Lover / Moore & Gillette. De twee mannen met ouderwetse coltruien op de achterflap maakten een prachtig boek. We gingen de energie van de types helemaal door ons heen voelen stromen toen we het eenmaal beet hadden. We kunnen geen film meer kijken zonder de types aan te vinken.


4. De Terugkeer van de Koning / Ton van der Kroon. Onze eigen mannengoeroe, maar dan echt. Van der Kroon nam de lessen uit Amerika als eerste mee naar Nederland en zette het mannenwerk hier neer. Moedige stap in een land wat daar wel een zetje in kon gebruiken. Al weer uit 1996, maar nog altijd zeer relevant. Nieuwe editie voor man-zijn in de 21e eeuw.


5. De Wildeman / Robert Bly. Oerboek van het mannenwerk. Nog vragen? Oja, of een paarse kaft nou echt een goede kleur is (uit een gesprek tussen Pieter en mij toen we ons eigen boek vormgaven). Het is helaas al een tijd uit de roulatie, en er zijn alleen dure tweedehands exemplaren te koop. Maar zeer de moeite waard. Misschien heeft de plaatselijke bibliotheek een exemplaar.


6. The Boy Crisis / Farrell & Gray. Wetenschappelijk sterk ondersteund boek (al zijn het Amerikaanse gegevens, die tellen toch) over de gaten die er momenteel vallen in het opgroeien van jongens. Wat is hun rol? Hoe kunnen ze daarin ondersteund worden door vaders, leraren, mentors en andere autoriteitsfiguren? Hoe zorgen we ervoor dat ze niet naar extreme voorbeelden gaan luisteren?


7. Dansend in Moeders Spiegel / Michael Gurian. Een uitgebreide schets van de scheefgroei in de westerse wereld in de ontwikkeling van jongen naar man. Plus een beschrijving van de reis waarmee volwassen mannen deze wonden alsnog kunnen helen.


8. Mannen / Grayson Perry. Deze eigentijdse man viert de diversiteit van het man-zijn in levenden lijve. Duikt via zijn eigen leven en onderzoek de wereld in van wat wij ‘Het Script’ noemen en ontleedt de vraag: zijn mannen nou van nature zulk beroerd gezelschap, of heeft het te maken met de rol die we krijgen opgelegd? Hilarisch en raak.


9. Man o Man / Nathan Vos. Een aangrijpende aanleiding (zelfmoord van zijn lieve broer) bracht Nathan op onderzoek naar het hoe en waarom. Niet alleen voor zijn persoonlijke verwerking, maar voor mannen overal, die niet uitkomen met hun moeilijke gevoelens.


10. Under Saturn’s Shadow / James Hollis. Onbekende parel van Jungiaanse psychiater. Hij neemt je mee van 8 ‘geheimen’ waar mannen aan lijden naar 8 eenvoudige oplossingen waar we bij MK altijd mee werken. Gewoon, omdat ze zo vanzelfsprekend zijn als je ze kent. Ontdek de bron. In de bieb of via een antiquariaat, want het is helaas niet meer in de handel…


Bonus: Jagen, Verzamelen, Opvoeden. Wat we van oude culturen kunnen leren over het opvoeden van blije en behulpzame kinderen. Wat ik diep van binnen al voelde sinds de geboorte van mijn zoon, wordt ondersteund door de wijsheid van oude culturen. Hoezo al dat speelgoed? Hoezo indoor speelparadijzen? Waarom doe ik al die dingen waarin mijn zoon centraal staat, terwijl ik er eerlijk gezegd alleen maar heel gaar van wordt? Dit boek helpt om jezelf niet om je kind te vouwen, maar je kind mee te nemen in jouw wereld – en het werkt als een dolle. Wil je je vaderschap vergroten? Lees dan dit boek.

VEEL LEESPLEZIER EN STUUR ONS JOUW BOEKENTIPS.

VOLUIT - MANNENWEEKEND

Dring diep door tot je mannelijke kern.

Winkelwagen
Scroll naar boven
0 Shares
Share
Share
Tweet