10 BOEKEN OVER MANNEN DIE JE GELEZEN MOET HEBBEN

We krijgen vaak de vraag waar wij het nou eigenlijk allemaal vandaan hebben, en welke boeken je daarvoor moet lezen. Persoonlijk denk ik dat mannen al veel te veel in hun hoofd zitten, en eerst maar eens tegen een bokszak mogen komen rammen, dan een massage en een meditatie – dan heb je weer punten verdiend voor een volgend boek. Als we dat nou afspreken, dan hebben we hier een setje basisboeken voor je. In onze programma’s zit van alles uit deze bronnen verwerkt.


De Kracht van Echte Mannen / Deida. Als je Jeroen in onze Kukuru-podcast hebt gehoord, weet je dat hij een paar jaar aanhikte tegen dit verafgode boek. Die titel alleen al. Maar een week nadat hij het las, was hij onderdeel van Mannenkracht! Dus pas op: dit is geen leesvoer, dit is leesKRACHTVOER.


King, Warrior, Magician, Lover / Moore & Gillette. De twee mannen met ouderwetse coltruien op de achterflap hielden ons ook lang weg van dit prachtige boek. Maar we gingen de energie van de types helemaal door ons heen voelen stromen toen we het eenmaal beet hadden. We kunnen geen film meer kijken zonder de types aan te vinken.


Under Saturn’s Shadow, the wounding and healing of men / James Hollis. Onbekende parel van Jungiaanse psych. Hij neemt je mee van 8 ‘geheimen’ waar mannen aan lijden naar 8 eenvoudige oplossingen waar we bij MK altijd mee werken. Gewoon, omdat ze zo vanzelfsprekend zijn als je ze kent. Ontdek de bron. In de bieb of via een handelaartje, want het is niet meer verkrijgbaar…


De Terugkeer van de Koning / Ton van der Kroon. Onze eigen mannengoeroe, maar dan echt. Van der Kroon nam de lessen uit Amerika als eerste mee naar Nederland en zette het mannenwerk hier neer. Moedige stap in een land wat daar wel een zetje in kon gebruiken. Al weer uit 1996, maar nog altijd zeer relevant. Nieuwe editie voor man-zijn in de 21e eeuw!


Mannen / Grayson Perry. Deze eigentijdse man viert de diversiteit van het man-zijn in levenden lijve. Meest moderne mannenboek wat ik ken. Duikt via zijn eigen leven en onderzoek de wereld in van wat wij ‘Het Script’ noemen en ontleedt de vraag: zijn mannen nou van nature zulk beroerd gezelschap, of heeft het te maken met de rol die we krijgen opgelegd? Hilarisch en raak.


De Wildeman / Robert Bly. Oerboek van het mannenwerk. Nog vragen? Oja, of een paarse kaft nou echt een goede kleur is (uit een gesprek tussen Pieter en mij toen we ons eigen boek vormgaven) Enne, is al een tijd uit de roulatie, dus je mag er een flinke bom duiten voor neerleggen. Of de plaatselijk bieb eens bezoeken.


De zeven vinkjes, Joris Luyendijk. Veel steun én veel kritiek op het wat ons betreft zeer relevante onderzoek waar Joris ons – en zichzelf – mee confronteert. Hoe gezond om te gaan met de privileges die witte, westerse, hoog-opgeleide, hetero mannen zonder dat ze het door hebben genieten. Stap 1: het door hebben. Lees dit boek.


Man o Man / Nathan Vos. Een aangrijpende aanleiding (zelfmoord van zijn lieve broer) bracht Nathan op onderzoek naar het hoe en waarom. Niet alleen voor zijn persoonlijke verwerking, maar voor mannen overal, die niet uitkomen met hun moeilijke gevoelens.


The Boy Crisis / Farrell & Gray. Wetenschappelijk sterk ondersteunt boek (al zijn het Amerikaanse gegevens, die tellen toch) over de gaten die er momenteel vallen in het opgroeien van jongens. Wat is hun rol? Hoe kunnen ze daarin ondersteund worden door vaders, leraren, mentors en andere autoriteitsfiguren?


Bonus: Het is tijd man / dit cluppie / In dit boek proberen we de man te bereiken die een eerste stap wil zetten. Zonder te weten voelt hij zich kwetsbaar over deze stap, en Deida voelt nog net een stap te ver. Daarom schreven we een laagdrempelig boek vol persoonlijke verhalen en aanknopingspunten om de man in je te omarmen en te gaan vieren.

VEEL LEESPLEZIER ENNNN: STUUR ONS JOUW BOEKENTIPS.


 

MANNENKRACHT

De plek om te ontdekken wat voor man jij wilt zijn. Vrij van de verwachtingen en ideeën over hoe je als man zou moeten zijn. Om de man te worden die je wilt zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mannenpraat nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, laat je inspireren door ons onderzoek naar man-zijn en stay tuned over onze komende events.

!
!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Volg ons voor dagelijkse inspiratie.

Scroll naar top
0 Shares
Share
Share
Tweet